Tıp bilimi; hastalıklara yakalanmadan önce koruyucu hekimlik ve hastalık durumlarında teşhis ve tedaviden oluşan iki bölüme ayrılır. Laboratuvar bu iki bölümün de ayrılmaz bir parçasıdır. Hastaneye gelen hastaların % 95’inin müracaat ettiği bir birimdir. Laboratuvar biriminden verilen sonuçlara göre hastaların teşhis ve tedavi seyri şekillenmektedir.
Hastanın klinik belirtilerinin yanında, laboratuvardan çıkan sonuçlar da tedavide önemli rol üstlenmektedir. Dolaysıyla laboratuvar denilen bu multidisipliner yapının her safhasının çok büyük bir hassasiyet ile takip edilmesi gerekmektedir.
Laboratuvar multidisipliner yapıya sahip bir birimdir. Bunu açıklarsak; kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde çalışmak, hizmet sağlayıcısı olan firmalarla düzeyli iletişim içeresinde olmak, personel eğitimi ve yönetimi, çevreye karşı sorumlulukları, hastaya kaliteli sonuç üretmek, maliyet etkin çalışmak gibi uzayıp giden ve disiplin gerektiren birimlerden oluşan bir yapıdır. Arka planda bu kadar birimin sorunsuz çalışması için koordinasyon mutlak surette gereklidir.
Laboratuvar hizmetlerinin doğru ve etkin sağlanabilmesi amacıyla; preanalitik, analitik ve postanalitik süreçlerin ciddi şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Analiz süreçlerinin doğru bir şekilde yönetilebilmesi için laboratuvar personelinin tam bir sertifikasyona sahip olması lazımdır. Ayrıca laboratuvar hizmeti satın alınan firmaların alt yapılarının; lojistik, teknik ve aplikasyon desteklerinin eksiksiz olması ve bu desteklerin sürdürülebilir-sürekli bir nitelik arz etmesi gerekmektedir. Laboratuvar güvenliği ve enfeksiyon kontrolünün ciddi bir şekilde takip edilmesi laboratuvar görevleri arasındadır. Ayrıca laboratuvarda oluşan sıvı ve katı atıkların bertarafı ile ilgili ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bütün bu işlemlerin eksiksiz ve standartlara uygun olarak yapılabilmesi için koordinasyon ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu amaçla laboratuvar il koordinatörlüğü kurulmuştur.
İl koordinatörlüğü ile amaçlanan nedir?
Merkezi koordinasyon ile, il genelindeki bütün laboratuvarların ihtiyaçlarını tek bir elden belirleme, hizmet alımları yapma, cihazlara dair yaşanacak problemleri çözme, kalite kontrollerinin takibi ve bu şekilde tüm laboratuvarlarda standardizasyonun sağlanması hedeflenmiştir.
Koordinasyon faaliyetine, il merkezi ve ilçelerde bulunan laboratuvar çalışanlarını takım haline getirme, bu takımın tek elden yönetilmesini sağlama, tam teşekküllü ve koordineli bir çalışma sahası oluşturma hedefi ile başlanmıştır.
Bu şekilde hastaların kaliteli ve güvenilir tetkiklere ulaşabilmesini sağlamak, klinik hekimlerine teşhis ve tedavide doğru yön vermek, kamu kaynaklarını en etkin şekilde kullanmak ve çalışanların iş koşullarını iyileştirmek amaçlanmaktadır.
Bu amaçların gerçekleştirilmesi, uyum içersinde çalışan bir ekibin varlığına bağlı olup; bu noktada her bir ekip üyesinin anlayışlı ve özverili olması gerekmektedir. İl koordinatörlüğü bu ekibin oluşmasını amaçlayarak kurulmuştur.
Bu vazifede desteğini esirgemeyen İl Sağlık Müdürlüğü amirlerimize ve çalışma arkadaşlarıma teşşekür eder başarılar dilerim